Warning: Undefined variable $ub in /www/doc/www.propojena.cz/www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Warning: Undefined variable $ub in /www/doc/www.propojena.cz/www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
Moje těhotenské tipy – Propojená
Pro zdraví,  Pro ženy

Moje těhotenské tipy

V roce 2020 jsem otěhotněla a následně porodila chlapečka. Když se ohlédnu za svým těhotenstvím, rozhodně chci říct, že jsem si ho moc užívala. Měla jsem nevolnost jako po probdělé noci prvních pár týdnů, pak jsem se už cítila dobře a neobjevily se mi žádné vážné zdravotní komplikace. 

Do karet mi také trochu hrála situace z jara 2020 (více v článku Zápisky ze života v karanténě) a tak jsem ani příliš nechodila do práce. Ve škole jsme od března do května měli distanční výuku a tak jsem mohla práci zadávat online a kontrolovat, kdy mi to situace dovolila. Po letních prázdninách už jsem zůstala doma.

Pojďme se ale také podívat, jak to všechno začalo.

Jak otěhotnět? 

Upřímně vám povím, že nejsme z těch párů, kterým se to povedlo hned na poprvé. Naopak, chvilku jsme si na našeho synáčka počkali. Brali jsme to ale tak, jak to bylo (a zatím třeba žili v Americe a stavěli obytňák). Věděli jsme, že ten pravý moment přijde a stres nám působilo někdy spíš okolí svými častými otázkami: A co děti? Už plánujete? 

Postup byl asi takový, že jsme se po naší (low waste) svatbě přestali hlídat. Když se asi dva roky nic nedělo, napadlo mě se nejdříve zaměřit na svůj menstruační cyklus, posílit svou ženskou stránku (třeba Víkendy pro ženy) a více vypnout hlavu – hodit se do pohody. 

Co mi osobně pomohlo k otěhotnění: 

Pravidelně jsem začala dělat bylinnou napářku. Benefity napářky jsou nepřeberné, od očisty, relaxace, k léčení ženského lůna a pomoci při porodu i při porodním hojení. Zavítejte na stránky a ponořte se do vůně bylinné napářky. 

Chodila jsem na dlouhé procházky do přírody, vyčistit si hlavu a tak. Co dodat. Chodila jsem a chodila za každého počasí. 

Užívala jsem bylinky čínské medicíny a akupunkturu přímo na míru. V kontaktu jsme s mojí „terapeutkou“ do teď a pomáhá mně a mému tělu se dostat do rovnováhy také po porodu.

Využila jsem také metody Psych-K. Psych-K je velice funční metoda práci s podvědomím a jak určitě tušíte, to nás velmi ovlivňuje při našich každodenních činnostech. Uvolnily jsme s Lenkou nefungující přesvědčení a nahrály správný program.  

Jsem těhotná! Co teď? 

Nejdříve jsme samozřejmě oslavovali. Do jídelníčku jsem zařadila pro jistotu veganský multivitamín pro těhotné a brala ho první tři měsíce. Ačkoliv jíme převážně rostlinnou stravu, rozhodla jsem se neomezovat, netabuizovat a v případě chuti si dopřát… třeba briošku plněnou vanilkovým krémem, sypanou cukrem, hmmm. 🙂

Jinak by se ale můj jídelníček dal popsat slovy: pestrost, čerstvost a kvalita.

Výběr porodní asistentky a porodnice

O tom, že budeme rodit v krnovské porodnici, nebylo pochyb. Z Krnova pocházím a stále tam bydlí moji rodiče, kteří nám před porodem poskytli zázemí. Rozhodně doporučuji každému investovat čas do výběru porodnice. To, co je někde samozřejmost, může být jinde naprosté sci-fi. 

Jako porodní asistentku jsme si vybrali Annu a byli jsme nadmíru spokojeni. Pokud máte možnost, opravdu doporučuji mít někoho „svého“. Porodní asistentka je s vámi v kontaktu již před porodem, můžete se seznámit, probrat všechny možné otázky, na které vám odpoví z praxe. A pak podpoří vaše porodní přání, co nejvíce to situace dovolí. 

Studium

Jako jedna z nejlepších investic byl kurz hypnoporodu od Jemného zrození, šli jsme oba s partnerem a on byl vyloženě nadšený a doporučuje ho teď každému. 

Ecstatic mama je program od Lilie Khousnoutdinové, který obsahuje spoustu porodních příběhů, teoretických videí, praktických rad, cvičení, meditací a vizualizací.

Knihy jako Hypnoporod, Montessori batole (proč Montessori? Více zde), Vše o kojení, a další.

Pohyb

Pravidelné procházky přírodou. 

Těhotenská jóga.

Konzultace s fyzioterapeutkou a cvičení přímo podle jejích typů. 

Afirmace a relaxace 

Není tajemnstvím, že čím uvolněnější naše tělo během těhotenství a při porodu může být, tím lépe. Bolest při porodu nás stahuje a vytváří napětí ve svalech, přesný opak toho, co při porodu chceme. Bylo tedy i pro mě moc příjemné zařadit pravidelně relaxace. 

Zároveň jsem používala takové afirmační kartičky a pravidelně si je četla. Věty typu: Moje těhotenství je pro mě posilující. Já i miminko jsme v harmonii. Jsem připravená na přirozený a snadný porod. S každým nádechem vdechuji uvolnění, důvěru a mír. Jsem vždy milovaná a podporovaná. Mé dítě se narodí zdravé a ve správný čas.

Inspiraci k afirmacím naleznete na kurzu Jemné zrození, v klubu Ecstatic mama, u Markéty Prchalové, ale klidně si vytvořte také svoje. Věty jsme posílili ve vědomí pomocí metody Psych-K s Lenkou

Vyšetření a testování

U své gynekoložky jsem byla trochu rebelka a odmítla jsem test na cukrovku a několik (podle mě zbytečných) vaginálních vyšetření. Cítila jsem se více v souladu s názorem, že každé sáhnutí/vyšetření navíc může přinést bakterie nebo podráždění navíc. Pak jsem si zjistila, kdy mi hodlá dělat test na streptokoka a preventivně jsem pila čaj z černého bezu a užívala lichořeřišnicovou tinkturu. 

Co se vyplatí je informovanost. Ptejte se, ptejte se a ptejte. 

Od 34. týdne dál

Masáž hráze. Přiznám se, že masáže se ujal můj muž a bylo krásné s ním komunikovat pokroky v pružnosti. Masírovali jsme téměř denně. 

Pití čaje z maliníku. Můžete sehnat přímo porodní čaj nebo koupit jen list maliníku ve specializované prodejně bylinek. 

Od 36. týdne

Pět datlí denně mi sníst nedělalo žádné potíže :). Datle mají podle výzkumů pozitivní vliv v předporodní přípravě a hojení po porodu.

Od 37. týdne

Bylinná napářka. Po konzultaci se svou porodní asistentkou jsem už pomalu začala s bylinnou napářkou. 

Homeopatika. Prosím konzultujte s odborníkem.

Pupalkový olej jsem užívala v kapslích a zároveň jsme olejem masírovali hráz. 

A dále jsem pokračovala v denním režimu procházek, každý den cca 
3-7 km. Cvičila jsem těhotenskou jógu a cviky přímo na míru doporučené fyzioterapeutkou. 

Lze se vůbec připravit?

Těžká otázka. Každopádně já jsem ráda za pocit, že jsem udělala, co jsem mohla a co mi bylo příjemné. To je totiž také důležité, do ničeho se nenutit a těhotenství si prostě co nejvíce užívat. 

Mnohem zajímavější vlastně je celý porod a to, co přijde po porodu… ale o tom příště. 🙂

Krásný den

Propojená

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *