Warning: Undefined variable $ub in /www/doc/www.propojena.cz/www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Warning: Undefined variable $ub in /www/doc/www.propojena.cz/www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
Zero waste svatba – Propojená
Různé,  Zero waste

Zero waste svatba

Mým snem bylo mít svatbu, která mi dává smysl. Když už svatba, tak ať odráží to, kým jsme. S manželem máme rádi jídlo, přírodu a ekologické smýšlení, neholdujeme alkoholu… Ale především se dá říct, že jsme se snažili o svatbu s minimem odpadu. 

Hned po svatbě jsem viděla, kde byla naše slabá místa. Když jsme tedy potom pár let pronajímali továrnu, chtěli jsme jim předejít. 

Zde jsou mé tipy nebo věci, které se mi osvědčily:

1. Místo je klíčem

Ideální je mít svatbu na jednom místě, včetně obřadu, hostiny, focení a ubytování. Ušetří to organizaci s přemísťováním hostů a samozřejmě také pohonné hmoty. 

Určitě doporučuji mít místo svatby v okolí bydliště páru. Hosté za vámi rádi přijedou. Ale vy pojedete na místo svatby několikrát – na prohlídku, přivézt případně dekorace… no prostě je dobré počítat s tím, že tam nepojedete jen jednou. 

2. Svatební oznámení a další tisk

Místo svatebních oznámení jsme měli internetové stránky se všemi informacemi. Dnes bych možná jednoduché svatební oznámení vytiskla a dala např. babičce a dědovi, tzn. generaci, která je na to zvyklá a ráda se oznámením vnoučat chlubí. 

Menu a program jsme vytiskli pouze dvakrát a umístili v prostorách továrny na dobře viditelná místa. Program na dveře. Menu do rámečku přímo k jídlu.

3. Dekorace

To je velké téma. 

Já jsem jako dekorace zvolila:

  • flašky od vína,
  • staré záclony,
  • rámy od obrazů a zrcadla,
  • šišky,
  • plovoucí svíčky (zakoupené na bazaru beremese.cz),
  • košíky z novinových ruliček.

Jediné co jsem koupila nové byly světelné řetězy, které využíváme dodnes. 

Jako nejlepší dekorace se mi znovu a znovu osvědčují živé květiny nebo jakákoliv zeleň. To, co udělá svatbu a prostory svatby slavnostní, je cokoliv živého (pořád mluvím o květinách:)). Na naší svatbě jsme měli spoustu lobelek v květináčích a dalších květin, které vysadily moje babička a tchýně. 

Na dekorování svateb v továrně jsem pak nejraději používala všechen plevel, co roste v okolí továrny. Tím se mi dařilo také výzdobu nenásilně ladit k ročnímu období. 

4. Květiny

Svatební kytice, korsáže a vývazky. Ideální je volit dodavatele s květinami z české farmy. České květiny nejsou zatížené pesticidy a velkou uhlíkovou stopou způsobenou dopravou. Více o květinách z dovozu se můžete dozvědět v mém článku zde. Naštěstí takových farem je po republice už čím dál více a neměl by to být problém ve vašem okolí nějakou najít (mapa zde). 

I když mrknete na sítě, zjistíte, že květinám z dovozu už trochu odzvonilo a férové české luční a lesní květiny jsou v kurzu. Zvažte také, jestli opravdu potřebujete vývazky, my jsme je vůbec neměli.

5. Jídlo

Jídlo na svatbě je ideálně o novomanželích. Měli by mít hlavně to, co jim chutná. Každopádně do zero waste patří i šetření zdrojů. Čím více tedy vegetariánského a veganského jídla budete mít, tím více se konceptu přiblížíte. Rozhodně nezapomeňte myslet na různé alergiky z řad vašich hostů. Byla by škoda, kdyby z vaší svatby odešli neuspokojení. 

Pokud chcete u jídla šetřit obaly a vzniklý odpad, je dobré si vybrat firmu, která tomu bude nakloněná. 

Zbytky jídla

Syrové zbytky jídla dáváme u nás na kompost (např. zbytky z ovoce a zeleniny). Vařené zbytky jídla zatím nevím, jak řešit jinak, než je prostě vyhodit do popelnice :(. 

Ubrousky a krabičky na případnou samoobslužnou výslužku jsme měli kompostovatelné. 

6. Pití

Nealko pití snadno zastane voda s bylinkami, jablky nebo citrusy a navíc udělá také největší parádu. Jen si to představte, čepovací sklenice nebo pet lahve? V továrně proto máme k dispozici několik čepovacích sklenic. Zároveň jemně perlivá voda se dá objednat například v našem blízkém pivovaru v sudu, což mi přijde jako skvělá varianta bez plastu pro nějaké míchané drinky.

Alkohol je většinou ve skle. Doporučuji vám ve skle pořídit i víno. Ať se snažíte jakkoliv, manipulace s tzv. bag in box vínem je složitější a nevypadá na rautovém stole tak lákavě jako skleněná lahev vína. 

Čaje a káva dokážou vytvořit celkem dost odpadu. Pro kávu jsme tedy zvolili půjčení kávovaru od kamarádů a zbytky kávy opět putovaly na kompost. Tato varianta se nám osvěčila. Co se čaje týče, tak jsem jeho velká milovnice. Mým velkým přáním tedy bylo mít na svatbě malou čajovnu, za což moc děkuji mému kamarádovi, který ji přesně takovou vytvořil. S kvalitními čaji, které po vylouhování mohly putovat opět na kompost. 

7. Půjčení čekohokoliv

Nebojte se s přípravami na svatbu říct o pomoc svým přátelům a rodině. Je dobré mít základní představu a pak se zeptat známých, čím vám mohou přispět. My jsme takto půjčili: vánoční světelné řetězy na dekoraci, kávovar, prodlužky, deky a polštáře do čajovny a taky fotokoutek.

8. Svatební prstýnky

Zvolili jsme si k výrobě prstenů malého českého tvůrce (který se ale s postupem času docela rozrostl). Dnes bych zvažovala recyklované zlato pro výrobu našich prstenů. Recyklací se zabývají české firmy Jewerly by Juna nebo 27 Jewerly. Pokud máte svého oblíbeného zlatníka jako my pana Kadaníka, neváhejte se i na něj s touto prosbou obrátit. 

9. A co na sebe?

Při výběru svatebních šatů jsem obešla několik půjčoven a jsem za to dodnes ráda. Půjčení je rozhodně jedna z variant, která šetří zdroje. Nejdůležitější ale pořád je, aby se nevěsta cítila pohodlně a krásná. 

U obleku pro manžela jsme zvolili ušití českou firmou na míru. Měli jsme docela speciální požadavky, se kterými nám pomohla stylistka. Knoflíky na obleku byly například od české firmy. Perleťové knoflíčky na košili naopak z druhé ruky. Kravatu jsme zvolili od české firmy Bubibubi. Oblek je lněný a manžel ho může nosit na další příležitosti.

Vynechala jsem něco? 

Věřím, že jsem pokryla většinu témat. Zároveň pokud vám něco v článku chybí, určitě mi napište dolů do komentáře nebo na email. 

Srdečně vám přeji, ať vám jde plánování vaší svatby od ruky a užíváte si ho každým dnem.

Propojená 🙂

Všechny naše fotky fotil Martin Faltejsek

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *