Warning: Undefined variable $ub in /www/doc/www.propojena.cz/www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Warning: Undefined variable $ub in /www/doc/www.propojena.cz/www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
Není svíčka jako svíčka – Propojená
Domácnost,  Pro zdraví,  Zero waste

Není svíčka jako svíčka

Patřím mezi lidi, co si nedokážou podzimní a zimní atmosféru doma představit bez zapálené svíčky. Vlastně moment, proč se omezovat na roční období? Svíčka prostě vždy navodí příjemnou atmosféru ať už při stolování, relaxaci, napuštěné vaně nebo při letním posezení s přáteli. 

Na trhu se dnes můžeme setkat s několika druhy svíček, neliší se jen tvarem a barvou. Hlavní je, z čeho jsou vyrobené. Tomu bychom měli věnovat pozornost. Některé totiž mají zdraví škodlivé složení. Zde ve zkratce popíšu pár druhů pro orientaci.

Druhy svíček

  • Parafínové svíčky – patří mezi ty levnější, setkáme se s nimi nejčastěji, jsou vyrobené z ropy, při jejich hoření se uvolňují do okolí škodlivé látky jako např. benzen.
  • Gelové svíčky – kdysi velký hit, možná si je pamatujete například modré s malými mušličkami, jsou také vyrobené z ropy.
  • Svíčky z palmového oleje – typické pro svůj krystalický vzhled, mají při hoření jasný plamen a řadí se mezi ty kvalitnější, i při hoření nebo vysokých teplotách drží svůj tvar.
  • Svíčky ze včelího vosku – jedna z nejzdravějších variant svíček, včelí vosk má příjemnou vůni, nevýhodou může být vyšší pořizovací cena a z mého pohledu docela rychle hoří. Slyšela jsem, že déle vydrží lité svíčky, než ty známé rolované. Určitě je brzo vyzkouším.
  • Svíčky ze sojového vosku – v poslední době velmi oblíbené a není divu, sice je pořizovací cena vyšší, z mojí zkušenosti ale déle hoří, často příjemně voní a při hoření nevznikají žádné nebezpečné látky.

Existuje „eko“ svíčka? 

S postupem času a intenzivnějších myšlenek na ekologii mi bylo jasné, že už nebudu kupovat maxi balení parafínových svíček. Bylo na čase vymyslet něco jiného. Nejzvědavější jsem byla na sojové svíčky.

S českými firmami, které vyrábí svíčky ze sojového vosku, se v poslední době roztrhl pytel. Zde je pár tvůrců pro vaši inspiraci: 

Perfumed PragueKimmy CandlesMoje HyggeBohemian CandlesLuna SpellZ lesaBoho DesignMooiNa kopečkuLuna Light a další…

Když půjdeme ještě dál, zajímala mě recyklace a narazila jsem na směs na výrobu svíček s názvem The Greatest Candle. Pro tuto svíčku totiž můžete využít váš použitý olej – jen ho přefiltrujete přes papírové nebo jiné sítko a potom přidáte jejich směs. Výrobce se zaručuje, že i když jste před tím smažili rybu, na svíčce to nepůjde poznat.

Vlastní zkušenost s výrobou The Greatest Candle

Nyní tedy popíšu moji vlastní zkušenost s výrobou. Nejdříve jsem chtěla samozřejmě dost ušetřit. Na obalu jsem si přečetla, že k výrobě jedné svíčky je zapotřebí 100 ml oleje a jeden balíček směsi, a že je opravdu potřeba dodržovat poměr. 

Pche… to by byla pěkně malá svíčka. Zkusím 300ml oleje a jeden balíček směsi… no a hádejte co. Svíčka hoří, to je v pohodě, ale vypadá trochu jako gelová. Nemá tak čistě krémovou barvu jako svíčky ze sojového vosku. 

No, zkrátka poučení. Opravdu dodržujte poměr. 

Vybrala jsem vůně: hřebíček a skořice, levandule, květy darjeelingu a dřevo a koření. Svíčky na obrázku už jsem vyrobila podle návodu a voní všechny opravdu krásně. Hoří celkem dlouho za předpokladu, že před zapálením knot zkrátíte a necháte hořet maximálně 4 hodiny, jak je uvedeno na obalu. 

Náklady

Olej jsem koupila slunečnicový v blízkém bezobalovém obchodě. Stojí přibližně 5,2 Kč za 100ml. Směs na výrobu pěti svíček stála 399 Kč. Jedna malá svíčka tedy vyšla na 110 Kč. Knot už je součástí balení a sklenici jsem našla doma.

Závěrem

U svíček mě tedy hřeje nejen jejich plamen. Hřeje mě u srdce i to, že jsou mnou vyrobené a zdraví nezávadné. 

A co vy a svíčky? Máte s výrobou osobní zkušenost nebo je raději kupujete? 

Propojená

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *