Warning: Undefined variable $ub in /www/doc/www.propojena.cz/www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Warning: Undefined variable $ub in /www/doc/www.propojena.cz/www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
Moje zero waste koupelna – Propojená
Domácnost,  Zero waste

Moje zero waste koupelna

Nedávno jsem se tak zadívala na naší koupelnu a zalil mě pocit spokojenosti. Tedy abych to uvedla na pravou míru. Nejsem úplně spokojená s koupelnou jako takovou, právě je ve velmi předrenovačním stavu. Nicméně to ostatní mě moc uspokojuje. To ostatní je pár produktů, díky kterým naše koupelna vypadá vzdušně a čistě

Pokud tedy hledáte inspiraci a třeba jste zrovna na cestě k bezodpadovosti, nebo jinak řečeno –  zamýšlíte se nad šetřením naší planety, čtěte dále. Od napsání e-booku se toho u mě tolik nezměnilo, shrnu tedy to důležité. Zároveň věřím, že v popisu naší koupelny objevíte i vy nějaké nové tipy. 

1. Mýdlo 

Obyčejnější tuhé mýdlo (např. olivové) používám především na umytí rukou a také na chodidla. Po zahradě chodím často bosa, můj manžel v létě dokonce chodí bos na 90% území republiky, potřebujeme si tedy každý den vydrhnout chodidla. A s tím souvisí…

2. Rýžák

Rýžák speciálně určený na naše nožky po bosé chůzi. Asi bychom měli mít nějaký rýžák z bambusu, ale tento koupil manžel dříve, než jsme to začali řešit a jsem moc ráda, že slouží již minimálně třetí rok. Nezbavujeme se tedy plastových věcí jen proto, abychom je nahradili těmi „udržitelnými“.

3. Lepší mýdlo

Lepší tuhé mýdlo používáme ke sprchování na celé tělo. Ano, vím, že by stačilo jedno a není třeba mít dvě mýdla. Ale nám se to takto hlavně v létě osvědčuje. Tohle je mýdlo, které vybírám s větší pečlivostí, nejen podle složení, ale i podle vůně. Nyní používám měsíčkovo-kurkumovou Elemu

4. Tuhý šampon

U tuhého šamponu také stále zkouším nové varianty a novinky, které se objevují na trhu. Zatím jsem měla šampon z Mýdlárny Š.ivaCalthaElema a nyní používám Naturinku, pár jsem jich vyzkoušela taky v Kalifornii. V minulosti jsem používala tuhé šampony z Lush až do té chvíle, než jsem pozorně začala číst složení. 

Místo kondicionéru opláchnu vlasy vodou s jablečným octem

Pro účely cestování a návštěvy sauny mám na šampon plastovou krabičku, plastovou z toho důvodu, že v saunách neradi vídají skleněné nádoby. 

5. Zubní kartáček

Z bambusu. Nemám vyloženě preferenci jedné značky bambusového kartáčku, snažím se zkoušet různé typy s různýma štětinkama. Jsem moc ráda, že už jsou běžně k dostání a nemusíme je objednávat z e-shopu. Po dosloužení ještě kartáček využívám na čištění šperků, spár nebo ho hodím na kompost. Jen se ujišťuji, že je kompostovatelný opravdu celý i se štětinami. 

6. Zubní pasta

Vyráběla jsem si zubní pastu sama, ne všechny ingredience jsou úplně bez obalu, i tak ale obalů dost ušetříme. Recept najdete v tomto článku. Pokud si na to netroufáte, doporučuji se po pastě poohlédnout ve vašem obchodě na váhu. Například v obchodě Nebaleno, najdete zubní pastu na váhu od české firmy Caltha. Nebo zkuste zubní pastu v tabletách.

7. Kovové holítko

Může být pro některé investice, přesto ho doporučuji všemi dvaceti. Je na holení všech partií prostě skvělé. Je to jen o cviku. Před holením se napěním obyčejným mýdlem. Tupé žiletky zatím schovávám, pak je mám v plánu odvézt do sběrného dvora (popřípadě hodit do nádob určených pro kovy).

8. Toaletní papír

Toaletní papír nakupujeme recyklovaný nebělený chlorem a zabalený v papíru. Podotýkám nebělený chlorem, podle mě je to pro naše tělo i odpady příjemnější varianta, než ty vybělené parfemované nádhery. 

9. Štětka do záchoda

Neměla bych ji opomínat, i ona je součást naší koupelny. Je plastová a už docela stará, ale pořád slouží. Při přípravě totoho článku jsem se ale dočetla, že by se měla měnit dvakrát do roka. Tak to mě tedy zajímá, jak často ji měníte vy? Kdy vlastně taková štětka opravdu dostouží? Snad stačí, že ji pravidelně čistím, stejně jako záchod. 

I když by bylo hezčí ten počet nějak zaokrouhlit. Tohle je opravdu všechno, co v koupelně máme. Devět je tak akorát. Jak jste na tom vy? 

Prosím, napište své tipy nebo případné otázky. Zajímá mě vaše vlastní cesta k eliminaci odpadu. 

Z koupelny zdraví 

Propojená

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *