Warning: Undefined variable $ub in /www/doc/www.propojena.cz/www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Warning: Undefined variable $ub in /www/doc/www.propojena.cz/www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
Mé důvody, proč udělat pořádný úklid – Propojená
Domácnost,  Móda,  Zero waste

Mé důvody, proč udělat pořádný úklid

V posledním roce jsem se setkala s mnoha lidmi, kteří kolem sebe nahromadili spoustu věcí. Nejenže jsem se s nimi setkala, často jsem jim také pomáhala ty věci třídit a uklízet. 

Když jsem s nimi začala pracovat, říkala jsem si, že to bude jednoduché. Přece není možné mít takový „nepořádek“ a často to určitě budou věci, které už nepotřebují. Třeba spoustu různých papírových krabic, několik velikostně téměř stejných cestovních tašek, starou elektroniku, vzorky někdy i starší kosmetiky, oblečení, které nenosí a další. 

Úplně to chápu. Oni jenom na úklid něměli čas a teď jsem tady já, abych jim pomohla. 

Jenže to je mnohem složitější.

Všimla jsem si, že všechny ty věci představují emoce a myšlenky, které se v nás usadily. Zastupují nějaký pocit bezpečí a hojnosti. Začala jsem věci třídit. Dotyčný se mnou stál a docházelo k typickým rozhovorům: 

Používáš to? 

Ne, ale bude se to hodit. 

A kdy jsi to použil naposledy?

Už nevím.

Není to jen věc. 

Protože opravdu nevyhazujeme jen tu věc, ale i nějaké naše programy a přesvědčení. Vazby na ten předmět. Chce to pořádnou dávku odvahy a chuť něco změnit. Upřímně obdivuji každého, kdo se do úklidu pustí. A nemusí se hned stát minimalistou. Stačí jen krůček po krůčku.

Někdy se musíme pohnout , aby se i to ostatní hnulo

Materiální očista je jako očista mysli

Vnímám úklid a třídění věcí v našem domově jako skvělou příležitost k sobě být upřímní a trošku se cíleně vykolejit z našich zajetých kolejí. Upřímně se ptát, co si držím ve svém životě. 

Co se mě drží v životě? Co tam opravdu chci mít? Co mi vlastně funguje?

A víte, jaký jsem většinou viděla výsledek? 

Velkou úlevu. Někdy jsem měla pocit, že se ten člověk i narovnal, uvolnil se a začal hlouběji dýchat. Užíval si pocit dobře vykonané práce a svého nového prostoru. Usmíval se. 

Oslavte, že staré necháte odejít

Pokud vám to začíná vrtat hlavou, otevřete libovolnou skříň a mrkněte na ni novýma očima. Zde je pár otázek, které používám a mohou vám rozhodování ulehčit. 

Dělá mi to radost?

Funguje to?

Je to rozbité?

Lze to opravit?

Použil jsem to v posledních 3 měsících?

Použil jsem to v posledním roce?

Kdy jsem to použil naposledy?

Kdybych se stěhoval jen v autě, zabalil by to?

Kdybych to měl znovu koupit, koupil bych to?

Kdybych neměl místo na uskladnění, platil bych někde jinde za uskladnění tohoto předmětu?

Podporuji každého k materiální očistě

Vyndejte věci ze skříně, proberte to, co vám ještě slouží a ostatního se zbavte. Čím méně nepořádku kolem nás, tím méně je v nás. Možná si při tom uklízení uvědomíte, že je ve vašem životě více věcí, které nefungují. Ale rozhodně se nemusíte změny bát, přivítejte ji s otevřenou náručí. 

Ano, i já se chystám na pořádnou očistu, tak mi držte pěsti a nebo do toho pojďte se mnou.

S láskou

Propojená

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *