Warning: Undefined variable $ub in /www/doc/www.propojena.cz/www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Warning: Undefined variable $ub in /www/doc/www.propojena.cz/www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
5 zero waste vychytávek, které nebyly v e-booku – Propojená
Domácnost,  Zero waste

5 zero waste vychytávek, které nebyly v e-booku

Mnoho z vás už si určitě všimlo, že začít se starat o to, abychom byli ekologicky přátelštější, ať už zero waste, less waste nebo cokoliv jiného, obnáší neutálé učení. A ano, je to cesta. Učený v žádném případě z nebe nespadl a to platí u vedení bezodpadové domácnosti dvojnásob. 

Navíc je opravdu důležité, abychom se nesrovnávali s ostatními, ale inspirovali se od nich. Protože si přece chceme naši cestu užít a co je důležíté, každý krok má pro nás své specifické načasování. Není proto třeba se do něčeho nutit. Přijde ten pravý čas. 

A tak jako já jsem psala svůj e-book 12 pilířů bezodpadového života v listopadu 2018, tak teď je pravý čas na jeho doplnění. Zde tedy je 5 dalších tipů, které doporučuji. 

1, Návrat k tradičním látkovým kapesníčkům. 

Nejdříve jsem uvažovala o tom, najít kapesníčky někde v sekáči. Nakonec jsem to už nemohla odkládat a vběhla jsem do první poctivé galanterie

Měli kapesníčky české výroby, sice v plastovém obalu, ale z mého pohledu je stále lepší než nekonečné používání kapesníčků na jedno použití. Výroba jednorázových kapesníčků potřebuje množství energie a bělidel, nemůžou se recyklovat a musíme je hodit do směsného odpadu. Používání látkových kapesníčků i s náklady na výrobu a praní je pořád 7x lepší než jednorázové kapesníky. Zde https://www.veronica.cz/otazky?i=461

2, Mokré ruce uschnou. 

Když si doma umyji ruce, usuším je ručníkem nebo utěrkou. Když jsem ale v kavárně, restauraci nebo kdekoliv jinde, nabízí se většinou dvě varianty. Jednorázové papírové ubrousky a vysoušeč. Já jsem se rozhodla eliminovat používání především těch jednorázových ubrousků. Uvědomila jsem si, že když ruce oklepu, tak velmi rychle uschnou samy. Jen občas používám vysoušeč. Nespotřebovávám tak žádnou další energii a ani netvořím odpad.

3, Nákup v obchodě kreativně. 

Po návratu do Čech jsem narazila. Opravdu je tolik zeleniny v obchodech zabalené v plastu! Věděla jsem, že to úplně bez něj nedám minimálně do doby, než si seženu zeleninu od farmáře. Tak jsem to brala jako kreativní školu vaření. Nakoupila jsem to, co bylo bez obalu – což v lednu a únoru byly například zelí bílé a červené, celer bulvový, fenykl, květák a batáty. I přes omezenější výběr se dalo vykouzlit docela dost různorodých jídel. 

4, Namáčením potravin zkracuji dobu vaření.

Přiznávám, že tento bod je hodně o zvyku. Jakmile ale zvyk vybudujete, rozhodně nebudete litovat. Večer před tím, než jdu do postele namočím rýži nebo pohanku, čočku, cizrnu a cokoliv jiného se chystám vařit další den. Namočením se zrna a luštěniny aktivují – tak jako semínko, které zavlažíme a probudí se aktivní látky. U luštěnin pocítíme lepší vstřebatelnost a výrazně kratší dobu vaření, což šetří energii. 

5, Vypni mě, když mě nepoužíváš.

Pro někoho možná už zcela automatická věc, přesto ji zmíním. Spotřebiče u nás doma, které nepotřebují být aktivní přes noc máme na prodlužce s vypínačem. Když jdeme spát jednoduše je vypneme. Stejně tak vypínáme i Wi-fi. Děláme to z několika důvodů: šetří to drobek energie, šetříme životnost spotřebičů a hlavně se zlepšila naše kvalita spánku. Zapnuté spotřebiče a především Wi-fi má vliv na naše zdraví, pokud vás tohle téma zajímá více, doporučuji hledat pod pojmem elektrosmog.

Zajímavé tipy? Pokud máte další, sem s nimi, sdílejte je s námi. 

Krásný den

Propojená

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *