Warning: Undefined variable $ub in /www/doc/www.propojena.cz/www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Warning: Undefined variable $ub in /www/doc/www.propojena.cz/www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
Cesta za přirozenou kosmetikou (a krásou) – Propojená
Kosmetika,  Pro zdraví,  Zero waste

Cesta za přirozenou kosmetikou (a krásou)

Pamatuji si to jako dnes, když jsem jednoho letního dne seděla s kamarádkou na dece a povídaly jsme si o veganství a vegetariánství. Kamarádka zrovna četla nějakou knížku, kde se rozebíralo i testování kosmetiky na zvířatech. V té době mi symbol s králíčkem nebyl cizí. Přesto jsem byla překvapená, že kosmetika opravdu může a často obsahuje složky zvířecího původu. Nejčastěji jsou to tuky přežvýkavců, taky kopyta, srst, rozemletý hmyz, šupiny ryb a hovězí placenta.

To byl první krok, který jsem začala někdy v roce 2009 aplikovat důsledněji. Vyloučení kosmetiky, která na sobě nemá králíčka. Jinými slovy to znamenalo, že jsem neměla kosmetiku, při které nějaké nevinné zvíře třpělo v laboratoři. Začala jsem rovnou hledat kosmetiku s různými certifikáty, například Ecocert nebo BDIH.

Přirozeně mě ale jako u jídla začalo zajímat podrobné složení.

Protože ať chceme nebo ne, na krásné nápisy na kosmetice se nedá vždy spolehnout. A závěrečná velká změna proběhla někdy kolem roku 2016. Potkala jsem se s kamarádem ze střední školy. Chemikem, který mi mé domněnky pouze potvrdil. Otázka zněla, zda chemikálie obsažené v produktech (například v zubní pastě) narušují plastový obal a plastový obal se tak stává součástí produktu. (Hádáte správně, ano). Takže si čistíme zuby chemií a ještě plasty. 

Za mě je tedy cesta jasná. A ráda s vámi budu sdílet (Jak nakupuji kosmetiku a na co si dát pozor?), co nyní používám: 

1, Zubní pasta

Dříve jsem smíchala kokosový olej a s malou lžičkou jedlé sody zhruba v poměru 6:1, přidala kvalitní esenciální olej citronu a bylo to. Uchovávám ve skle. Tahle zubní pasta nepění, ale zvyknete si. Mimochodem vám určitě i zubaři potvrdí, že pro vyčistění zubů je stejně nejdůležitější práce s kartáčkem. Druhý recept je s použitím bílého jílu zde. Nyní (2023) už kupuji zubní pastu Caltha na váhu.

2, Mýdlo

Není podle mého názoru nic jednoduššího než tuhé mýdlo (dám doporučení na kvalitní mýdla pod článek). Mýdla jsou vyráběná z tuku, olejů a pak přísady, která ty tuky drží pohromadě. Laicky řečeno a chemikům se omlouvám. Čím kvalitnější oleje, tím kvalitnější mýdlo.

Pod mýdlo doma pak doporučuji mýdlenku 🙂

3, Šampon

Tuhý šampon. Dám doporučení pod článek. Hlavní ingrediencí tuhého šamponu jsou většinou kvalitní oleje a jsou baleny do papíru. Tedy obal je recyklovatelný a zbytečně neplatíte za šampon, jehož hlavním složením je voda. Kvalitní šampon oceníte vy i vaše vlasy.

4, Kondicionér

Nepoužívala jsem dlouho a teď si občas do konečků vlasů dám trochu kokosového nebo olivového oleje. Asi tak malou čajovou lžičku rozetřu nejdřív v rukou a pak do konečků. (Nyní už kupuji kondicionér na váhu).

5, Deodorant

Přes zimu deodorant téměř nepoužívám. V létě jsem potom byla nejvíce spokojena s Biorhyme, která už začíná i svou bezobalovou řadu a nově mají deodoranty bez obsahu sody. V poslední době jsem si také oblíbila deodoranty Ponio.

6, Odličování a čištění pleti

Doporučuji hydrofilní oleje. Momentálně používám kvalitní olivový olej smíchaný s vodou 1:1, dám trochu do dlaní, umyju, vysuším ručníkem. Pokud mám hodně nalíčené oči, kousek ručníku nebo bavlněný tamponek navlhčím teplou vodou. Olej líčení rozpustí a já ho setřu. 

7, Hydratace pleti

Doporučuji květinovou vodu, růžovou, levandulovou nebo jinou. Květinová voda už je k dostání v některých obchodech na váhu.

8, Extra péče o pleť

Olej. Trik oleje je ho používat na vlhkou pleť, proto před nanášením oleje používám květinovou vodu. Podle typu pleti zvolte, jaký vám sedí. Doporučuji šípkový olej, avokádový, makový, agranový… 

9, Pleťová maska a tělová maska

Bílý jíl, tajemství Francouzek za milion. Kupte suchý a vždy smíchejte čerstvou dávku s vodou podle toho, kolik potřebujete. Stejnou službu vám udělá červený nebo zelený jíl. Více tipů na pleťové masky v mém článku zde.

10, Tělové mléko

Co se myji kvalitními mýdly, tolik se mazat nepotřebuji. V případě potřeby sáhnu po kokosovém oleji nebo bambuckém másle. 

Vynechala jsem něco? Napište mi. Budu ráda, za další podněty. Přírodní kosmetika mě fascinuje svými účinky a jednoduchostí. Můžu si doma udělat hotové lázně s pomocí pár produktů a navíc, při cestování se mi všechny produkty vejdou do jedné kosmetické taštičky. 

Jak poznat opravdu přírodní kosmetiku se dozvíte zde.

Krásné pečující dny

Propojená

Tipy na mýdla a šampony:

Moji největší favoriti jsou právě šampuky z dílny Candy Soap nebo Ponio

Nejen mýdla a šampony z Moravy Caltha

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *