Warning: Undefined variable $ub in /www/doc/www.propojena.cz/www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Warning: Undefined variable $ub in /www/doc/www.propojena.cz/www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
5 jednoduchých zero waste tipů – Propojená
Domácnost,  Zero waste

5 jednoduchých zero waste tipů

Myšlenka zero waste neboli život bez tvoření odpadu je docela v kurzu. Pokud si jednoho dne uvědomíme, že odpovědnost za odpad nemá jen stát, ale také my. Máme potom dvě možnosti. Dělat mrtvého brouka, anebo s tím opravdu něco dělat. Jsme to přece my, kdo nakupuje, a tak se na něm podílíme. (Pokud chcete vědět víc, mrkněte na můj e-book🙂

Čím více se do toho člověk ponoří, tím více se může blížit fanatikovi, který chce spasit všechny a všechno. Hned teď. Přirozeně. Prošla jsem si jednu takovou cestu, kdy jsme se snažila všechny přesvědčit, ať změní své stravovací návyky. Myslela jsem to dobře, ale asi tušíte, jak to dopadlo. Lidé se tomu tématu a mě vyhýbali velkým obloukem. Byla jsem tím zcela pohlcena. 

Daleko funkčnější je strategie inspirace. Miluji inspiraci, inspirování se a inspirátorství. Tady je pár tipů, se kterými jsme začínala a viděla jsem ty největší výsledky. Kde? Doma na množství odpadu přece (Kolik váží můj odpad?). Protože jsem tolik nemusela chodit s odpadkovým košem. A to je dvojitá výhra.

1, Nakupování potravin v obchodech na váhu.

Tyto obchody se rozrůstají jako houby po republice. Miluji je podporovat a upřímně nějaký mírný cenový rozdíl neřeším, protože ten pozitivní efekt je obrovský. (Opravdu jsou obchody na váhu drahé?) Když už to nejde na váhu, alespoň sehnat to největší balení. 

2, Ovoce a zelenina od farmáře do vlastních tašek.

Můj farmář zavážel pravidelně ke mě do práce (v Praze) a já mu na oplátku chystala prázdné tašky. Dnes vyzvedávám zeleninu od farmáře přímo v obchodě na váhu.

3, Kam jdu, tam jdu s…

termoskou, vlastní plátěnou taškou, malou uzavíratelnou nádobou a příborem. Do termosky naliju čaj/kafe. Do tašky schovám cokoliv včetně nákupu. Nádoba na jídlo s sebou zajistí malou svačinku na cestu tam nebo výslužku na cestu zpět. (Jaké jsou mé nejoblíbenější svačiny?

4, Zbytky od zeleniny a ovoce na kompost, a když ho nemám, někdo ho vždycky má.

Jinými slovy. V mrazáku mám nachystaný pytlík na zbytky, jednou za čas ho popadnu a někomu odvezu (zmražený cestu pár hodin dá bez stopy zápachu). Já ho vozím tchýni a je z toho celá štástná, opravdu :). Dnes už máme před domem popelnici určenou na bio odpad.  

5, Speciální ženské dny řeším kalíškem.

Jsou i jiné varianty bez odpadu, které jsem nezkoušela. Kalíšek však můžu doporučit všemi dvaceti. Pozoruji i další benefity, než jeho praktičnost. A věřte mi, dá se i používat i při cestování (třeba na Srí Lanku) a spaní v autě. 

Stačí. Pro rozjezd je to až až. Pokud už všechno děláte a článek vás zklamal, tak je to skvělé! O dalších vychytávkách se budeme bavit rozhodně příště. Napište mi váš nejlepší trik. Jsem zvědavá.

Nebo si rovnou stáhněte můj e-book 12 pilířů bezodpadového života a dejte mi vědět, co vám v něm chybí.

Propojená

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *