Warning: Undefined variable $ub in /www/doc/www.propojena.cz/www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Warning: Undefined variable $ub in /www/doc/www.propojena.cz/www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
Nákup na váhu je drahý? – Propojená
Domácnost,  Pro zdraví,  Zero waste

Nákup na váhu je drahý?

Budu mluvit ze své osobní zkušenosti. Obchody na váhu mi změnily život k lepšímu. Právě ony mají velký podíl na tom, kolik doma ušetříme zbytečných obalů. Nespočet plastových pytlíčků s čočkou, rýží, fazolemi, kořením, lahůdkovým droždím, rozinkami,… To vše a mnohem více nyní nakupuji do svých obalů.

Kromě toho mě nakupování baví, je mnohem osobnější. 

Pravidelný nákup v obchodě na váhu. 

Někdy slýchávám, že obchody na váhu neboli „bezobaly“ jsou drahé. Je to opravdu tak? Určitě to může být pravda, pokud porovnáváme pouze množství a cenu. 

Co se ale opravdu skrývá za vyšší cenou se nyní pokusíme rozkrýt společně. 

1. Dovoz ze zahraničí nebo lokální původ?

Většina zapálených zastánců, kteří vedou obchody na váhu jsou zapálení také do sledování ekologické stopy produktu.Znamená to, že se snaží vybírat dodavatele, kteří jsou lokální, aby produkt daleko necestoval. Lokální produkt je někdy paradoxně dražší než produkt dovezený ze zahraničí. Taky vás napadá, že svět je vzhůru nohama?

2. Bio, nebio a kvalita

Opravdu víme, co porovnáváme? Vezmeme konvenční produkt ze supermarketu jako je čočka nebo rýže a snažíme se porovnat cenu s ochody na váhu. Pravděpodobně si neuvědomujeme jeden hodně zásadní faktor a tím je kvalita. Konvenční lokální produkt je často mnohem kvalitnější než běžný supermarketový standard. 

Tedy produkt v ochodě na váhu ani nemusí mít nálepku bio, přesto je často lepší a kvalitnější (chutí, výživovými hodnotami).

3. Specifické balení a dodací podmínky

Vedoucí obchodu na váhu musí mnohdy investovat vlastní prostředky do vratných kvalitních obalů. Vratné obaly je nutné vždy připravit a zajistit jejich svoz. Důležitou roli potom také hrají lokálnost, kvalita, cena a možnosti distribuce do obchodu, všechno to zkombinovat k největší efektivitě není úplně jednoduché. Oproti tomu supermarkety mohou zavážet každý den.

4. Provoz obchodu 

Obchody na váhu se neobejdou bez vlastního inventáře, velkého skladu a zázemí pro přípravu. Množství zásob na začátku je opravdu enormní. Většina balení jsou velkoobjemová, obchody nemohou vzít jen pár balíčků na zkoušku. Umývárna je nutností především kvůli sklenicím, které se neustále doplňují.

5. Odebírané množství

Řetězce obchodů, které fungují po celé republice mají výhodu dojednávání nižších cen, protože mají daleko větší odběr. Jedním z nepsaných principů obchodů na váhu je mít férovou cenu pro dodavatele i zákazníka. Zákazník má oproti běžnému obchodu možnost odebrat minimální množství – například když chce zboží pouze vyzkoušet.

Čeho si cením na obchodech na váhu nejvíce já?

Produkty jsou prověřené. Nemusím nic kontrolovat a bádat, protože majitelé obchodu mají všechny produkty na vlastní kůži i chuti vyzkoušené a znají své dodavatele často osobně. Vybírají s tím nejlepším svědomím a dovedou poskytnout spoustu informací. 

Podporuji malého podnikatele, tento malý podnikatel podporuje férové pěstitele (nebo dodavatele). Jinými slovy. Já rozhoduji o tom, kde své peníze za jídlo utratím a koho tím podpořím. Navíc na množství mého odpadu mi opravdu záleží. Více se můžete dozvědět v mém e-booku.

Ačkoliv se to nezdá, šetřím svůj čas. Jednou týdně jezdím do obchodu na váhu a zároveň vyzvednu zeleninu od farmáře. Nákup z obchodu na váhu už nemusím nijak uklízet, přesypávat kvůli molům z plastových pytlíků do sklenic. Sklenice jen vyskládám tam, kam patří. S trochou plánování a větších zásob bych mohla nakupovat jen jednou za dva týdny. A to chceš.

Moc děkuji zakladatelům obchodu Refill shop v Mladé Boleslavi, kteří mi s článkem pomohli. 

A teď, teď už je to jen na nás… 

Opravdu si chcete za trochu lepší peníze donést domů haldu obalů navíc, které pak musíte třídit a chodit s nimi do koše? 

Děkuji za váš čas

Propojená

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *