Warning: Undefined variable $ub in /www/doc/www.propojena.cz/www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Warning: Undefined variable $ub in /www/doc/www.propojena.cz/www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
Kolik váží můj odpad? – Propojená
Domácnost,  Zero waste

Kolik váží můj odpad?

V červnu jsem se zúčastnila přednášky o Zero waste zakladatelů obchodu na váhu v Mladé Boleslavi (Refill shop). Zakladatelé jsou sympatický pár s velmi jasnou vizí, proč má jejich projekt, a samozřejmě i ostatní obchody na váhu, smysl. Dozvěděla jsem se spoustu zajímavých informací. 

Velmi inspirativní bylo, že si Klára a Kuba po uplynutí jednoho měsíce zvážili odpad. Tedy nevynášeli koš a potom zvážili své plasty, sklo, papír, kovy a komunální odpad (směsný). Chtěli vědět, jak na tom opravdu jsou a srovnávali své výsledky se statistikou. To mě samozřejmě zaujalo a zajímalo mě, jak na tom jsme my dva s manželem

Znamená zero waste nulový odpad?

Zero waste je totiž cesta a tak je přirozené, že i ti, kteří se na této cestě pohybují, stále odpad vytváří. Nejde být na nule ze dne na den. Už jen z důvodu, že pomalu vypotřebováváte produkty, které ještě doma máte a postupně je zaměňujete za nové, bezobalové a šetrnější k přírodě.

Přednáška byla 18. června a odpad jsem zvážila 29. července. Tedy o více než měsíc později, ale myslím, že to není až tak podstatné. Jsem k vám naprosto upřímná. Dokonce můj manžel prohlásil: 

Já jsem nevěděl, že to budeš vážit, to bych se víc snažil. 

Jenže o to mi nejde, nechci si hrát na dokonalou. 

Zde je výsledek:

Sklo: 2 600 g 

Papír: 1 085 g

Plasty: 580g

Kov: 130g

Nápojový karton: 50g

Směs: 435g

Dohromady: 4 880g/2 osoby

Zaokrouhlených 5 kg pro dvoučlennou rodinu rozhodně není nula, přesto jsem s výsledkem moc spokojená. Podle statistik totiž jeden člověk vyprodukuje asi 44,75 kg odpadu za měsíc.

Zde jsou ještě tipy, které mi na mé cestě nejvíce pomohly:

1, Kompostování. Kompost na zahradě, vermikompostér nebo darování zbytků. Co si budeme povídat, vlhké zbytky zeleniny a ovoce váží opravdu hodně. Kromě toho časem smrdí! Je na nás, abychom zemi také něco vraceli a kompost je skvělá možnost. 

2, Vybírání zeleniny a ovoce v obchodech bez obalu, nakupování na farmářských trzích, dovoz bedýnek a nákup do vlastní tašky z bavlny nebo záclon.

3, Nákup v obchodech na váhu do vlastních nádob.

4, Eliminace jednorázových produktů: ubrousků, kapesníků, plenek, dámských hygienických potřeb, odličovacích tampónků, vlhčených ubrousků… a dalších.

5, Eliminace věcí, které nakupuji. Nejtěžší bod pro některé z nás. Před nakoupením další věci si položte otázku: Opravdu to potřebuji? 

Ať už se rozhodnete svůj odpad zvážit nebo ne, zde je ještě poslední tip. Jedna z nejčastějších otázek totiž je:  

Jak to mám vlastně udělat a kde mám začít? 

Odpověď zní: 

Poznejte svůj odpad. Co se nachází ve směsi nebo v plastech? A jak bych to mohl/a změnit?

Přeji vám, ať vás vaše cesta ke snížení odpadů baví.

Veřte, že to má smysl.

Propojená

Zdroj obrázku: https://m.libereckadrbna.cz/nazory/13600-komentar-je-jedno-koho-ale-bezte-volit-vazte-si-te-moznosti.html

Upraven pro tématiku mnou 🙂

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *