Warning: Undefined variable $ub in /www/doc/www.propojena.cz/www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Warning: Undefined variable $ub in /www/doc/www.propojena.cz/www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
Zero waste svačiny – Propojená
Domácnost,  Pro zdraví,  Zero waste

Zero waste svačiny

Tento článek bude stručný. Faktem je, že pokud chceme eliminovat námi vytvořený odpad, tak je potřeba se naučit připravovat si svačiny. Řídit se heslem: Být připraven.

Má to několik výhod:

1, Sami víte, z jakých ingrediencí si svačinu chystáte. Doma si často nachystáte kvalitnější a zdravější variantu.

2, Svačinu si nachystáte do sklenice s víkem, boxu nebo jiného obalu doma a ten používáte opakovaně. Nemusíte se uchylovat ke koupi něčeho v obalu.

3, Na svačinu se těšíte, už když ji nesete s sebou. (Mimochodem tím budujete zdravý vztah ke svému tělu).

Jediná nevýhoda je o něco větší časová náročnost. Není to ovšem pravidlem, protože shánět na poslední chvíli svačinu nebo něco k zahnání vlčího hladu a jít jen kvůli tomu do obchodu vám také zabere čas. Hladoví také často utratíte více peněz. Pro mě, jít pro „dvě věci“ do obchodu, je vlastně větší otrava než velký nákup.

Moje nejoblíbenější tipy na svačiny, které jsou ze surovin koupených v obchodě na váhu:

Ovesná kaše s ořechy nebo semínky 

Nachystám si ji večer nebo v rychlosti ráno. Do rendlíčku dám ovesné vločky a povařím, někdy přidám lžičku obilného sladu. Nakonec zasypu semínky nebo ořechy.  

Pokud chcete ušetřit čas, namíchejte si semínka a ořechy dle libosti do jedné sklenice. Ráno tak uděláte jeden pohyb místo několika. Ve velkém spěchu lze jemné ovesné vločky jen zalít horkou vodou.

Ovoce a ořechy se sušeným ovocem

Nestárnoucí klasika. Miluji kombinaci jablek, mandlí a datlí. Na podzim si užívám hroznové víno a švestky.

Pomazánka ze slunečnicových semínek se zeleninou (nebo chlebem)

Tato pomazánka je rychlá, potřebuje však přípravu předem. Ideálně den předem namočíme hrnek slunečnicových semínek, které rozmixujeme se lžící ume octa, lžičkou papriky, 4 lžícemi sušeného droždí a 1/4 lžičkou kurkumy (nebo jiným kořením dle preference). Nachystáme si zeleninu, krekry nebo chléb a hurá do práce.

Pomazánka z červené čočky se zeleninou (nebo jiné čočky či fazolí)

Červenou čočku uvaříme večer předem tak, aby byla hustá a dochutíme ji oblíbeným kořením. Když čočku vařím na večeři, vařím jí schválně více a přebytek pak využiji právě na pomazánku. Uživám si ji s čerstvou zeleninou. 

Přebytek z večeře zabalený to řasy a lá sushi

Ideální svačina pokud vám zbyla rýže z večeře, nebojte se použít také quinou nebo jinou obilovinu či zeleninovou směs. Doplňte zeleninou dle potřeby a zarolujte. Nehraji si tady příliš na estetiku, prostě to zaroluji a hotovo. Uznávám, že se řasa kupuje v obalu a cestuje z daleka. Na druhou stranu nerada vyhazuji jídlo a takto ho lahodně využiji.  

Jde to vůbec zero waste? 

Úplně bez odpadu, tedy zero waste naše potraviny asi nikdy nebudou. Jedině pokud bychom si vypěstovali všechno sami. Důležité ale je začít a mí chuť změnit své návyky k lepšímu. 

Pokud bychom chtěli zero waste myšlenku přenést ještě dál, uvažovali bychom o nákupu převážně lokálních surovin. Tedy raději jablko než banán a podobně. To však už nechám na vás. Já totiž vím, že řasy jsou pro mě jednou za čas příjemným zpestřením a sušené datle patří mezi mé velké oblíbence. 

Chystám si svačinky tak, ať mě to baví. Stačí když na to půjdete krůček po krůčku s radostí a lehkostí. A jaké jsou vaše oblíbené svačiny?

Dobrou chuť

Propojená

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *