Warning: Undefined variable $ub in /www/doc/www.propojena.cz/www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Warning: Undefined variable $ub in /www/doc/www.propojena.cz/www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
Zero waste na cestách – Propojená
Domácnost,  Zero waste

Zero waste na cestách

S manželem docela dost cestujeme pracovně a za rodinou po republice, většinou přespáváme u známých a občas v penzionu. Jakmile se začnete zajímat více o stravu a zároveň vám naše planeta nám není lhostejná, snažíte se potom udržet tuto snahu i na cestách

Samozřejmě také záleží, jaké máte nároky. Pokud vám nevadí na cestách pít čaj z pytlíku a snídat suchý rohlík, tak tento článek ani není pro vás…:) Pokud ale máte rádi kvalitní jídlo a čaje si s požitkem vychutnáváte, rozhodně čtěte dále.

My s manželem převážně cestujeme autem, máme tedy tu výhodu, že si můžeme nakoupit na cestu a vozit s sebou zásoby

Mezi naši nutnou výbavu na cestách, mimo ovoce, zeleninu a ořechy, patří:

1, Dřevěné příbory (vidlička, lžička i nůž) a ostrý nůž. Díky vlastním příborům se snadno vyhneme těm jednorázovým. Pokud nemáte dřevěný, naprosto stačí příbor z domu. Připravujeme se na to, že nikdy nevíme kde a co budeme jíst… Často taky přímo v autě mažu chleba pomazánkou 🙂

2, Dózy s víkem, do kterých si můžeme uvařit, nachystat jídlo dopředu nebo nakoupit svačinu na vegansky příznivém místě. 

3, Další nepostradatelná vymoženost na cestách jsou termosky. My vozíme termosky dvě a také sypané čaje. Sypané čaje z důvodu, že máme rádi kvalitu a jsou bez zbytečného odpadu. V zimě si hravě vystačíme i s kouskem zázvoru. 

4, Rýžovar. Jak už jsem psala i v e-booku, rýžovar je skvělý pomocník. Ať už jste u známých či v penzionu, můžete jen do rýžovaru naházet suroviny a o zbytek se sám postará. Není jen na vaření rýže, jak by se mohlo podle názvu zdát, děláme v něm i polévky nebo luštěniny.

Co většinou dávám do rýžovaru: kombinace pohanky, červené čočky a zeleniny nebo celozrnné rýže, někdy taky vařím v rýžovaru jáhly nebo ovesné vločky.

5, Koření. Je dobré s sebou mít i pár oblíbených ochucovadel. V našem případě je to nejčastěji provensálské koření, kurkuma, sůl a sušené droždí. Pokud jedu na více dní, vezmu s sebou více koření, abych je mohla trochu obměňovat.

6, Vlastní tašky a pytlíky (případně volná jedna či dvě sklenice). Když jdeme nakupovat, snažíme se natrefit na bezobalové obchody. Pokud se nám to nepodaří, volíme alespoň malé bio obchody a nakupujeme do vlastních tašek. O víkendu pak běžný obchod.

Další tipy:

Horkou vodu do termosky mi zatím dali všude, kde jsem o ni požádala, na benzínových pumpách i v restauracích. S horkou vodou je pití na celý den je zajištěno. Vychytávka je teplotu čaje do termosky naředit na různé stupně. Jedna termoska pitná rovnou, další termosku mít s čajem horkým.  

Příjemné cestování a kvalitní gastronomické zážitky přeje 

Propojená

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *