Warning: Undefined variable $ub in /www/doc/www.propojena.cz/www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Warning: Undefined variable $ub in /www/doc/www.propojena.cz/www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
Ekologické praní prádla – Propojená
Domácnost,  Zero waste

Ekologické praní prádla

V jednom z minulých článků jsem se rozepsala o ekologicky šetrném úklidu domácnosti. Připadal mi už tak dlouhý, že jsem si chtěla prádlo nechat na jindy. Tak teď nastal ten čas. 

Na praní používám:

  1. Gel na praní od Tierra Verde
  2. Mýdlo na odstraňování případných skvrn (momentálně používám olivové)
  3. Puer od Tierra Verde (perkarbonát sodný neboli prací soda obohacená kyslíkem)
  4. Máchadlo, nebo v určitém poměru ocet
  5. Změkčovač vody (pokud máte tvrdou vodu)
  6. Kyselina citrónová na vyčištění pračky

První můj pokus o eko praní byly mýdlové ořechy. Praly dobře, ale bohužel ve srovnaní s chemickým práškem nevypraly úplně všechno. V té době jsem ještě neměla tolik zkušeností, abych si ořechy oblíbila.

Pak jsem objevila značku Tierra Verde, která si mě prostě získala a přešla jsem na jejich prací gel z mýdlových ořechů. Je dobré se zamyslet nad ekologickým dopadem získávání ořechů, které pochází z Indie. Nicméně u této značky jsem si jistá férovostí. V budoucnu mám v plánu vyzkoušet praní v kaštanech z jírovce maďalu, údajně také obsahují saponiny. Máte s nimi někdo zkušenost?

Samotné praní

Praní jsem začala věnovat trochu více péče, abych měla super výsledek. Pokud vím o skvrně na oblečení, řeším ji předem. Namočím na pár hodin nebo přes noc do vody, předperu s mýdlem v ruce. Většinou to na ně platí. Dále speciálně řeším manželovy límečky u košile. Do teplé vody je namočím a přisypu Puer, nechám působit a lehce přeperu v ruce. Až pak hodím do pračky s ostatním prádlem. Do bílého prádla přidávám Puer automaticky, připadá mi potom bělejší. 

Je to divné, ale nepoužívám aviváž. Fakt ne. Pokud jste ale na aviváž zvyklí, doporučuji přidat obyčejný ocet (asi 1 dcl na přačku).

Je to o vodě

Koupila jsem si testovací proužek, abych zjistila kvalitu vody a podle instrukcí přidávám změkčovač vody

Je třeba myslet i na pračku

Naučila jsem se pravidleně čistit pračku. Především tu její gumovou část, kde se snadno usazuje voda. Člověk se ani neotočí a ta voda zčerná. Jednou za čas je také doporučeno pračku vyprat naprázdno jen s kyselinou citrónovou. Přidejte dva hrníčky do bubnu a vyperte.

A je to. 

Krásné praní a čisté prádlo

Abych měla praní jednodušší, sleduji také materiály (více o materiálech zde) u nově kupovaného oblečení. Jak oblečení nakupuji si můžete přečíst zde.

Propojená

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *