Warning: Undefined variable $ub in /www/doc/www.propojena.cz/www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Warning: Undefined variable $ub in /www/doc/www.propojena.cz/www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
Montessori mobily – Propojená
Montessori,  Různé

Montessori mobily

Mobily neboli závěsné dekorace můžete často vidět na obrázcích dětských pokojíčků inspirovaných Montessori pedagogikou. Tak jako ostatní montessori pomůcky jsou tyto dekorace účelné a v souladu s vývojem miminka. 

Jako montessori učitelka (sice starších dětí) a maminka v očekávání jsem samozřejmě neváhala a rozhodla se nějaké závěsné dekorace vyrobit. Pak s odstupem času vám ráda tento článek doplním o obrázky z praxe a zpětnou vazbu mého prcka.

Závěsné dekorace se používají pro rozvoj pozorovacích schopností (tedy nejsou na chytání a hraní) a zároveň pomáhají rozvíjet pozornost. Bývají zavěšeny ve vzdálenosti 20-30 cm od očí dítěte nad denní matrací (ne nad postýlkou určenou pro spánek). Pro detailní popis a více informací doporučuji navštívit tento blog, kde jsou mobily i jejich použití krásně popsané pro úplné nováčky. 

My se jdeme podívat na to, co jsem vyrobila já. 

Jaký a kdy?

  • Munari mobil (vhodný od 3 týdnů) je pouze černobílý, poskytuje dostatek kontrastů, tvarů i rovnovážných prvků, aby vzbudil zájem dítěte zvlášť proto, že se při mírném proudění vzduchu hezky hýbe. Přesný návod najdete zde

    Já jsem Munari mobil trochu ošidila a vyrobila pouze tři tvary. Namísto skleněné koule jsem se rozhodla vyrobit další černobílé karty, které chci umístit i různě po dětském pokoji. Správně bychom neměli černobílé karty umisťovat k přebalovacímu pultu, protože tam nám jde o spolupráci s dítětem. 
  • Munari mobil
  • Kontrastní karty
  • Osmistěny nebo také octahedrony ve třech základních barvách (používají se od 6 týdnů). 

    Já jsem je vyrobila o hraně 5 cm a slíbené pdf si můžete stáhnout tady. Pokud ale chcete detailnější popis zavěšení, odkážu vás opět sem. Na některé stránce můžete vidět osmistěny také z metalických lesklých papírů základních barev.
Osmistěny neboli octahedrony
  • Gobbi mobil (vhodný kolem 2-3 měsíců) má pět lesklých kuliček jedné barvy. Schopnost miminka rozlišovat barvy se zlepšuje a jejich houpání je pro něj uklidňující.

    Tento mobil jsem dala za úkol vyrobit svojí mamce, tak vám pak nasdílím, jak se povedl. Každopádně zde najdete opět super návod.
  • Tanečníci jsou postavy zhruba 17 cm vysoké z lesklého papíru (pro děti kolem 3 – 4 měsíců. V papírnictví jsem nestihla koupit lesklý papír a ani jsem doma žádný nenašla a tak si na výrobu ještě chvíli počkám. Vy se zatím můžete podívat, jak tanečníci vypadají.

Praxe příště

Výroba mobilů mě moc bavila, ale zároveň vnímám, že jsou pro mě důležitější věci a nemusím mít všechno perfektní. Navíc doba, po kterou miminko mobily používá, mi připadá příliš krátká na to, abych mobily tunila k naprosté dokonalosti. 

Co ale s jistotou můžu říct, že se moc těším na použití v praxi!

Vaše Kristýna, Propojená 🙂

PS. Mimo blog S láskou máma jsem čerpala z knihy 60 Montessori aktivit pro miminko od Marie- Hélene Place a můžu ji vřele doporučit.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *