Warning: Undefined variable $ub in /www/doc/www.propojena.cz/www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Warning: Undefined variable $ub in /www/doc/www.propojena.cz/www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
Kam pro květiny a proč? – Propojená
Pro zdraví,  Zero waste

Kam pro květiny a proč?

Je to asi rok a půl zpátky, kdy moje kolegyně v práci udělala státnice. Nějaký tajný ctitel jí poslal do práce ohromnou kytici růží. Moc jsem jí úspěch přála. Pak jsem se ale smutně dívala na ty růže, jejichž květy byly větší než moje pěst. Ona na ně byla samozřejmě velmi pyšná a ještě říkala: To jsou ty ekvádorské růže, ty úplně miluji, jsou ze všech růží nekrásnější. 

Nemohla jsem jí říct pravdu. Nechtěla jsem jí kazit radost nějakým eko-kázáním, znáte to. A jaká je pravda? Uvažovali jste sami někdy nad tím, odkud se ty krásné květiny berou? Jak může být cena růže z například Ekvádoru 99,-Kč, když se pěstuje a někdo se o ni musí starat, pak se letecky dováží do Nizozemí a odtud se kamiony převáží do Čech a ještě na tom květinářství vydělá. To je nějaká divná matematika, nebo ne? 

Většina květin do květinářství v České republice se dováží.

Jedno z vysvětlení je to, že po revoluci dlouho trvalo než se rodinná zahradnictví dostala zpět svým majitelům a během čekání jednoduše skleníky zchátraly. Trh tedy zastoupily květiny z dovozu. Logické. Možná by na tom nebylo ještě nic tak moc špatného, když pomineme uhlíkovou stopu. Dokud se nepodíváme, jakým způsobem se nejčastěji takové květiny z dovozu pěstují. 

Květiny se nejčastěji pěstují v Africe nebo Jižní Americe, protože je tam levná pracovní síla.

Aby měli pěstitelé co nejvyšší zisk, používají velké množství chemikálií k zastavení škůdců a plevele. Regulace těchto agrochemikálií nepodléhá žádným přísným zákonům. Na rozdíl od pěstování potravin, kde alespoň nějaké omezení je. Takže se to valí hlava nehlava, kytka za kytkou. Takové množství chemikálií znečišťuje ovzduší, půda je bez živin, spodní voda je téměř chemický koktejl a výpary ohrožují všechny poblíž. Problematika pracovníků je podobná jako u oblečení. Velká část z nich jsou děti mladší 15ti let.

Takže teď když tyto informace víme, záleží na nás, jak se k nim postavíme. Zde je pár tipů:

1, Odmítejte kupovat květiny z dovozu, nebo alespoň eliminujte jejich koupi. Kupováním těchto květin dáváme najevo, že s tímto zacházením s půdou, vodou a lidmi/dětmi souhlasíme. 

2, Při koupi v tradičním květinářství se zeptejte aranžerky odkud květiny pochází. Je možné, že najdete kompromis a paní vám uváže květinu z českých květin. Dejte najevo váš zájem o české květiny. Čím větší poptávka bude, tím větší šance na změnu je.

3, Při blížící se oslavě vašich kulatin nebo jiné příležitosti, při které je šance, že dostanete květiny, svým známým vysvětlete váš postoj

4, V sezoně trhejte květiny na loukách nebo pastvinách.

5, Pěstujte si vlastní květiny. Nechte si poradit a zasaďte ty, které nevyžadují vaši zvláštní péči, pokud vás pěstování květin úplně nebere. 

6, Zeptejte se známé, sousedky nebo jiné paní/pána se zahradou, jestli vám neprodají jejich vlastní květiny. Nebo je nevymění za nějakou službu či produkt. 

7, Zapojte se do pěstování květin ve městě v komunitních zahradách.

8, Kupujte květiny na farmářských trzích.

9, Najděte květinářství, které si pěstuje vlastní květiny. Budete překvapeni, je jich dost! Tipy pod článkem.

10, Nestyďte se darovat někomu kytici lučního kvítí, darujte je s hrdostí. Většinu lidí určitě potěší, že jste do krásné květiny vložili vlastní úsilí. 

Upřímně věřím, že vám těchto deset tipů pomůže začít. Máte další tipy? Sem s nimi. 

Krásné květinové dny

Propojená

Tipy na férové květinářství:

Praha a okolí: GreendecorPlevelKytky od PotokaKvětinové lahůdkářství (Beroun), Divoké kvítíLoukykvět (Mšecké Žehrovice), Domácí květinářství (Byšice u Mělníka), Dobré zahradnictví (Říčany), Luční svatbaKveteto (Slapsko, Leština), Květinový senGardendoctor,  Ze záhonku

Plzeň: Zelené ruceKvětobýl

Most: Vykvetlo

Ústecko: Jitka Mullerová

Mělnicko: Polní květy

Kladno: Příběh jedné zahrady

Turnov: Květerie (dováží každý pátek do Mladé Boleslavi)

Mladá Boleslav a okolí: Balkonika (Rokytovec)

Kolín: Květinová farma

Hradec Králové:   To to kveteZ venku kvítíKatky kytky

Olomouc: Krajinářka

Brno a okolí: EfemerKvítí z lesaZ kvítí

Znojmo: Řezanka

Jesenicko: Polní kvítí

Ostravsko: TrsykrásyDo kytekNedbalky v kyticiKytky z přírodyLáskočas

A další na mapě

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *