Warning: Undefined variable $ub in /www/doc/www.propojena.cz/www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Warning: Undefined variable $ub in /www/doc/www.propojena.cz/www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
Jak tvořím podzimní šatník – Propojená
Móda,  Pro ženy,  Zero waste

Jak tvořím podzimní šatník

Někdy v roce 2016 jsem se zamilovala do pojmu „capsule wardrobe“ a začala tvořit šatník podle sezóny. Capsule wardrobe pro mě znamená výtažek ze šatníku. Není to vůbec těžké, nezabere to hodně času a oblékání ráno je pak mnohem jednodušší. Naopak mám pocit, že se můj šatník stává efektivnější. 

Zkombinovala jsem to, co jsem viděla na videích ostatních (doporučuji zde) a Projekt 333. Můj výběr pak obsahuje přibližně 33 kousků oblečení včetně bot, kabelek a doplňků.

Tohle je ukázka mého letního šatníku (bez bot a kabelky).

Následně si udělám barevnou tečku u kousků, které jsem příliš nenosila. Zhodnotím tak, jestli ještě tento kousek mám v šatníku mít nebo ho už poslat dál. Dnes jsem zjistila, že jsem některé šaty nenosila, protože mi na léto připadaly příliš tmavé. Tyto barvy jsou ale ideální na podzim! Šaty tedy najdou své místo v podzimním výběru.

Tohle budování šatníku je pro mě úžasná zkušenost. Když pak hledám v sekáči nové kousky, přesně vím, co potřebuji a na to zaměřuji pozornost. 

Kromě této praxe jsem ale časem zjistila, že potřebuji někoho dalšího, kdo mi poradí. Jak šatníku dodat šmrnc a jak ty moje sekáčové kousky sjednotit? Tápala jsem, než jsem oslovila Janu. Jana už nám pomáhala zařídit oblek pro mého manžela na svatbu. Navíc jsme si velmi sedly a líbí se mi, že mě v mojí sekáčové zálibě podporuje.

Volba tedy byla jasná.

Janou jsme se sešly nad mým šatníkem a pořádně jsme ho ještě jednou protřídily. Cílem bylo uchopit šatník (nebo to, co z něj zbylo) komplexně včetně bot a doplňků. 

Na základě jejího doporučení jsem například dokoupila do svého šatníku pár jedinečných kousků ze sekáče (Slowbazar), od etických značek (třeba lněné tričko v Etikbutiku) nebo džínovou bundu z Vinted. Kromě toho jsem taky investovala do nových brýlí a zimního klobouku

Jana mi hlavně poradila, jak všechny věci v šatníku kombinovat. Pořád ale tak, abych se v tom cítila dobře a v souladu sama se sebou. V tom je prostě skvělá. 

Rozhodně netvrdím, že všichni potřebujeme stylistku. Určitě si ale myslím, že šaty dělají člověka a cítit se dobře v tom, co nosím, je pro mě dost důležité. Sama sobě se teď více líbím, tolik netápu ve svém šatníku a cítím, že tvoříme můj vlastní styl.  

Podzime, jdeme na věc!

Krok za krokem tedy vytáhnu věci ze skříně a nejdříve dám na stranu vyloženě letní šaty. Podzim zvolna přechází do zimy, takže už většinou vytáhnu z krabice všechny svoje svetry. Stejně jako mám odložené některé trička s dlouhým rukávem, které zkrátka v létě nejsou třeba. Všímám si, že na podzim mám chuť nosit jiné barevné kombinace, než v létě nebo na jaře. 

Tedy vždy na začátku nové sezóny své oblečení vytáhnu ze skříně, přidám k tomu oblečení dočasně odložené a buduji svůj výběr. A zde je výsledek.

Z pohledu na svůj šatník a na základě pocitu vím, že se chci v sekáčích dívat po kvalitním úplém svetříku. Rozhodně ale nemám pocit, že nemám co na sebe. Naopak možnosti kombinací mě nepřestávají fascinovat.

Pokud vás sestavení výběru šatníku láká, rozhodně jděte do toho! Já to můžu po dvou letech jedině doporučit. Při připadném nákupu nového kousku kontrolujte materiály. Mrkněte do mého článku, kde jsou všechny vypsány s pozitivy i negativy. Když už do kousku investujete, měl by vám alespoň jednu sezónu vydržet. 

Přeji krásný podzim a příjemné tvoření

Propojená

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *