Warning: Undefined variable $ub in /www/doc/www.propojena.cz/www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Warning: Undefined variable $ub in /www/doc/www.propojena.cz/www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
Projekt 333 – moje zkušenost – Propojená
Móda,  Pro ženy,  Zero waste

Projekt 333 – moje zkušenost

Hlavní myšlenkou projektu je mít méně oblečení a efektivní šatník. Tohle celosvětvé hnutí bylo založeno sympatickou ženou jménem Courtney v roce 2010. Jak sama popisuje, vůbec netušila, že svým článkem bude inspirovat tisíce lidí a ti budou posléze přijímat její výzvu a kráčet v jejích stopách. Tahle žena navrhovala, abychom si zjednodušili život a vytřídili šatník. Je důležité si uvědomit pravidla, ale necítit se jimi svázaný. Pojďme si je tedy přiblížit. 

1, Základní myšlenkou je vybrat ze stávájícího šatníku 33 kousků na jednu sezónu. Začněte tam, kde jste. Vytáhněte všechno ze skříně a vracejte postupně vybrané kousky. Úklid šatníku je skvělá terapie, o tom, co mi přinesl, se dočtete zde.

2, 33 kousků obsahuje běžné oblečení (např. do práce), boty, bundy, šály, pásky, kabelky.

3, 33 kousků neobsahuje oblečení na sport, na doma, ponožky, silonky a spodní prádlo.

4, Pravidla jsou od toho, aby se porušovala. Pokud opravdu moc chcete ještě ten jeden svetr navíc, tak prostě mějte 34 kousků. Pokud cítíte, že 33 je příliš, mějte méně.

5, Dělejte to, pokud vás to baví. Za sebe ale můžu říct, že mi tento projekt mnoho dal, takže si určitě něco “odnesete”.

Je doporučené do těchto 33 věcí započítávat i doplňky, jako náhrdelníky a náramky. Můžete a nemusíte. Zbytek šatníku někam zavřete. Třeba do krabice, na kterou snadno nedosáhnete.

Jak tvořím takový šatník na sezónu? Mám ráda vizuální věci a pořádek, takže jsem si svůj šatník nakreslila. Jasně jsem potom viděla barvy, které převládájí a barvy, které mi třeba chybí. Taky jsem zjistila, jak moc miluji sukně a šaty

Další postup

První sezónu jsem si moc užila a opravdu mě bavila jednoduchost při ranním oblékání. U pár věcí jsem zjistila, že už se mi tolik nelíbí a odložila jsem je na hromádku k pozdějšímu darování. Věci daruji, dám na Swap (výměna oblečení, každý něco donese a každý si něco jiného odnese) nebo na Vinted. Pokud jsou v horším stavu, nosím je ještě doma nebo na zahradě.

Další sezónu postupuji stejně. Při přípravě letního šatníku jsem si uvědomila, že v létě tíhnu ke světlejším barvám a nemám ani jedno světlé tričko. V takovém případě jdu do Etikbutiku nebo na stránky Férové módy a vyberu si tam. 

Proč etickou módu? 

Pod pojmem etická móda si představuji, že bavlna nebo jiný materiál, ze kterého je moje oblečení, není ošetřen pesticidy. Látka není barvena nějakými šílenými chemikáliemi, které vážně znečíšťují naši planetu. Plátno stříhá někdo, kdo tomu rozumí, tvar třička tedy bude stejný i po několika vypráních. Švadlena šije v podmínkách, které nejsou zdraví ohrožující a za mzdu, která není nižší než minimum. 

A nejen tohle mi přináší projekt 333. Uvědomění si, zpomalení a možnost volby. A jak nakupuji oblečení?

Krásné projektové dny

Propojená

Doporučuji shlédnout krásná videa o projektu na kanálu My Green Closet.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *