Warning: Undefined variable $ub in /www/doc/www.propojena.cz/www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Warning: Undefined variable $ub in /www/doc/www.propojena.cz/www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
Jak nakupovat přírodní kosmetiku – Propojená
Kosmetika,  Pro zdraví,  Zero waste

Jak nakupovat přírodní kosmetiku

Poslední dobou je kosmetika v mém okolí dost diskutované téma. Možná i proto, že mě složení kosmetiky hodně zajímá. Z mého pohledu je fajn snížit celkový počet používaných kosmetických produktů. Vybíráme pak pečlivě podle ingrediencí a podle obalu. Podle čeho tedy kosmetiku nakupovat a podle čeho se rozhoduji já?

Pravidlo č. 1 Eliminujeme produkty

Je důležíté si uvědomit, že většinu různých produktů si myslíme, že potřebujeme, protože nám tuto představu vnutila média. Ideálně máme produkt, který zastane více funkcí. Naše šuplíky a poličky se tak nebortí pod množstvím různých lahviček. Rozhodujme se sami za sebe a eliminujme produkty, co už máme. Dopoužívejte je a při dalším nákupu zvolte víceúčelový produkt.

Jako příklad je šampon, holící pěna, sprchový gel, mýdlo na ruce – to vše může zastat jedna kostka dobře pěnícího mýdla z kvalitních ingrediencí.

U nás máme přesto kostku mýdla a kvalitní tuhý šampon na vlasy.

Já si ještě někdy vlasy po umytí mýdlem/šampukem opláchnu octem s vodou v poměru 1PL na 0,5 l vody. Pokud chcete vlasům dopřát speciální péči, udělete jim kůru ze surovin běžně dostupných v kuchyni nebo bylinkový oplach (med, olivový olej, avokádo, kokosový olej, heřmánek,…).

Krém na ruce, pomáda na rty, tělový krém, krém na nohy, krém po holení – vše hravě zastane čisté bambucké máslo. Pro účely pomády na rty ho akorát můžeme nosit v menším vydaní v kabelce.

Podobnou funkci zastane také kokosový olej, s ním akorát opatrně v obdobích horka. Slunečnicový olej a lískový olejjsou skvělé a navíc ještě více ekologické, protože je seženete od českých dodavatelů. 

Pravidlo č. 2 Záleží nám na obalu

Doporučuji se vyhýbat nebo alespoň snížit potřebu produktů v plastech. Plasty z kosmetických přípravků téměř nejsou recyklovatelné. Poohlédněte se po produktech ve skle nebo kovovém obalu.

Brzy si všimnete, že firmy, které mají své produkty ve skle, nebo dokonce tmavém a fialovém skle jsou opravdu kvalitnější (Tmavé skla zabraňují pronikání UV záření). Součástí jejich filozofie totiž není jen ekologický dopad produktu, ale také zachování kvality produktu co nejdéle pro vás jako zákazníka. 

Pravidlo č. 3  Složení

Neplýtvejte penězi za produkty, jejichž složením je na prvním místě voda. První místo znamená největší podíl. Dalším varovným signálem je také ingredience s názvem Parfum. Je to vždy chemická vůně a není jasné jaká. Takovou neupřímnost v dnešní době nemáte zapotřebí. 

Mezi další varovné ingredience rozhodně patří SLS (sodium laurate sulfate) nebo parafinum liquidum, petrolatum, PEG, propylene glykol, triclosan, silikon, ftaláty (DBT, DEP), DEA, TEA, MIT a další. Pro blížší pátrání doporučuji články na Ladybio nebo kontrolovat výrobky pomocí hledáčku na Biooo. https://encyklopedie.biooo.cz

Pravidlo č. 4  Názvy a slogany na obalech

Nálepky jako bio, natur, přírodní a tak dále. Některým sloganům můžete věřit a některým ne. Osobně doporučuji kosmetiku, která má na sobě minimálně malý obrázek králíčka, což znamená, že není testovaná na zvířatech (více zde).


V další fázi doporučuji hledat kosmetiku se symbolem Vegan. Ačkoli nejste vegani, určitě oceníte, že váš krém nebo make up neobsahuje moč, kosti, šupiny, tuky a chlupy zvířat. Pokud se pletu, pravidlo č.4 vynechejte.

No a to úplně stačí. Pokud jste začátečník, opravdu vám stačí tyto čtyři základní pravidla. Kompletní seznam kosmetiky, kterou bězně používám najdete zde

Krásné dny 

Propojená

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *