Warning: Undefined variable $ub in /www/doc/www.propojena.cz/www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Warning: Undefined variable $ub in /www/doc/www.propojena.cz/www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
Domácí pleťové masky – Propojená
Kosmetika,  Pro zdraví,  Zero waste

Domácí pleťové masky

Přiznávám se, trvalo mi to několik let. V minulosti jsem nechápala význam pleťové masky a hlavně, moc často to člověk nevidí dělat někoho druhého. Pleťové masky se dělají tak trochu natajno. Ale čím jsem starší nebo moudřejší, zdá se mi, že tomu přicházím na kloub a nacházím ten pravý význam. 

Čas věnovaný jen sobě a zároveň pocit jako v luxusních lázních. Co vám budu povídat, zalíbilo se mi to. 

Dopřát si pleťovou masku je jeden ze způsobů, jak se mi daří krásně vypnout a zároveň dělám něco prospěšného pro sebe a svou pleť. Pravda, někdy si dám pleťovou masku jen rychle během čištění zubů. Ale největší luxus je, když si namažu směs na pleť (a případně krk a dekolt) a lehnu si s nohama nahoru. Vrcholné blaho je puštění relaxační hudby nebo motivačního podcastu. 

Dost už psaní, pojďme si vyrobit pleťovou masku. Zde je pár mých oblíbených non-toxic ingrediencí: 

1. Jílová maska

Zelený, bílý, růžový jíl jsou moje stálice při tvorbě pleťových masek. Jíly jsou přirozené a účinně pomáhají detoxikaci pokožky, přímo vytahují toxiny. Velkou výhodou jílu je, že si masku vždy namícháte čerstvou dle potřeby. 

Stačí malá miska, jíl a pár kapek vody. Pokud jste nikdy předtím jíl nezkoušeli, použijte nejdříve na vnitřní stranu zápěstí. Přírodní – nepřírodní, moje kamarádka měla po jílu mírnou alergickou reakci.

2. Jíl s olejem

Jíl, který vám vyhovuje smíchejte s vodou a také pleťovým olejem. Pokud máte divočejší pleť jako já, je vhodné vybírat olej, který je nekomedonní neboli neucpávající póry. Mezi takové oleje patří např. avokádový, konopný, šípkový olej, nebo použijte za studena lisovaný olivový olej

Doporučuji přibližně poměr: čajová lžička jílu, 2 čajové lžičky vody a pár kapek oleje. Vznikne nám výživná pohádková směs, aplikujeme a smyjeme za cca 10 min vlažnou vodou.

3. Kakaová

Raw kakao. Kakao sice není úplně ekologický produkt, protože hodně cestuje, ale jsou dny, kdy si ho určitě zasloužíme. Nejen pro milovníky čokolády, raw kakao má antioxidační účinky a pomáhá prokrvovat. 

Smíchejte kakao s libovolným druhem jílu v poměru 1 čajová lžička kakaa a jedna čajová lžička jílu, doplníme odstátou vodou, aby nám vznikla požadovaná konzistence. Vyzkoušejte na předloktí, jestli vám kakao nezpůsobuje zčervenání.

4. Ovesná

Jemné ovesné vločky pomůžou šetrně odstranit odumřelou vrstvu pokožky a také absorbují nečistoty a mastnotu. Dvě polévkové lžíce vloček smícháme se 4 lžícemi vody a necháme vločky vodu nasáknout, čím jemnější vločky, tím lepší. Připravte si ručníky, tato maska nezůstává přilepená na obličeji a může padat okolo :). Případně si ji dopřejte ve vaně.

5. Medová

Med má hydratační a antibakteriální účinky a pomáhá hojení ranek a jizev. Med můžete nanést na obličej jen tak, nebo ho smíchat s trochou oleje, jílu atd. Výborný je také na rty, jsou po něm oživené a vláčné. Dejte si záležet na výběru medu, já mám většinou od kamaráda, který své včely miluje.

Fantazii se meze nekladou, tak si hrajte, u těchto ingrediencí se nemusíte ničeho obávat. Jsou přírodní a masku si mícháte vždy čerstvou. Přidejte klidně i skořici nebo malou kapku esenciálního oleje. Pokud tápete v přírodní kosmetice a zajímá vás, jak ji nakupuji já, doporučuji tento článek

A na závěr:

Co mi na mou nestálou pleť ještě hodně pomáhá je sauna. Chodím do sauny minimálně jednou týdně a když se mi v sauně póry horkem roztáhnou, masíruji se jemně čistým ručníkem. Zvlášť bradu a nos.  

Pokud nejste fanoušek saunování, doporučuji si obličej napařit horkou vodou s bylinkami. Podobně, jako když máte rýmu :). Uvařte vodu v hrnci a odstavte ji. Nasypejte bylinky jako heřmánek, levanduli, meduňku, měsíček. Až je pára přijatelně horká, nahněte se nad hrnec a přikryjte si hlavu ručníkem tak, aby se relaxační pára nikam neztrácela. Dýchejte uvolněně asi 10 minut. 

Potom si čistým ručníkem masírujte pokožku, především nos a bradu. Proceduru zakončete obvyklou hydratační péčí. 

Krásné pleť oslavující zážitky

Propojená

Jsem přírodní praktik a nejsem dermatolog. Prosím, berte tyto řádky pouze jako doporučení.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *