Warning: Undefined variable $ub in /www/doc/www.propojena.cz/www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Warning: Undefined variable $ub in /www/doc/www.propojena.cz/www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
Tip na rozlučku se svobodou – Propojená
Pro ženy,  Různé

Tip na rozlučku se svobodou

a předsvatební rituál

Nedávno jsem byla svou kamarádkou pozvána na rozlučku se svobodou. Musím říct, že to bylo pozvání docela narychlo. Byla jsem dlouho v zahraničí a tak nebylo jisté, zda vůbec dorazím na svatbu. Nicméně s potvrzením účasti na svatbu přišla tato pozvánka a pak samozřejmě bližší instrukce od samotné svědkyně, která rozlučku se svobodou pořádala. 

Čím více si uvědomuji svou vlastní ženskost, tím více mě takové pozvání na ženskou akci těší.

Zažila jsem rozlučky se svobodou zatím dvě. Na obou jsme se sešly s ostatními pozvanými ženami v restauraci a seznámily se u jídla. Především svědkyně nachystala nějaký zajímavý program na míru nevěstě podle toho, co má ráda. Po uvolnění atmosféry také pomocí alkoholu jsme vyrazily “pařit”, tedy tancovat do klubu. A tady to je. Z nějakého důvodu mi tancování v klubu přestalo připadat ženské

Vnímám jemnost ženy, ačkoli poslední století jsme jako ženy tvrdě pracovaly za stejné postavení s muži a tím jsme možná také trochu zhrubly. Když se řekne tanec, představím si ženy smyslně se vlnící kolem ohně v bezpečném kruhu dalších žen. Tento obraz mi narušuje hlučná disko místnost, kde kromě ladných pohybů žen jsou i lačné pohledy mužů. Nehledě na to, že si často tito muži dodávají kuráž alkoholem. Ta atmosféra z mého pohledu není ženu a ženskost oslavující, ale naopak degradující na laciné zboží. 

Představuji si rozlučku se svobodou jinak. A protože jsem žena činu, rozhodla jsem se nicnetušící kamarádce připravit překvapení, alespoň kousek mé představy o přípravě ženy před svatbou.

Rituál, který jsem sama měla obdobný na své rozlučce se svobodou mi pomohla nachystat kamarádka. 

V parku na trávě jsme rozprostřely deky, do středu daly květiny, a v pomyslné kružnici okolo květin svíčky a další předměty, mezi které patřily esenciální oleje, malá soška víly, přírodní krém, růženín, a vajíčko (dnes často označované jako Yoni Egg). Do širšího kruhu jsme nachystaly občerstvení. 

  1. Uvítání a záměr.Když jsme si do takto nachystaného kruhu sedly, vzala jsem si slovo a vyjádřila svůj záměr. Mým záměrem bylo vytvořit budoucí nevěstě bezpečné a podporující prostředí, aby s námi mohla otevřeně sdílet své těšení na svatbu i strachy, které jí tato změna přináší. Přála jsem si, abychom posílily ženskou energii a vyjádřily podporu a lásku naší nevěstě. Na kousek papíru jsem také nevěstu nechala napsat své současné příjmení.
     
  2. Po tomto kroku jsme mohly přistoupit k zahájení rituálu, kterými nás provází čtyři živly. Předměty v našem kruhu tyto živly zastupují. Kamínek jako země, voda ve sklenici, vějíř či pírko jako vzduch, svíčka jako oheň. Jako první jsem poprosila, abychom každá z nás sdílela, co pro nás představuje manželství. Je fajn, když nevěsta sedí v kruhu tak, aby na ní vyšlo poslední slovo.
  3. Přichází na řadu element vzduchu.Vzpomeneme na ženy našeho rodu. Každá žena může přispět svou vzpomínkou. Jakým vzorem je pro mě máma. A co moje babičky, jak je vnímám. Jsou zde některé vzorce chování, které mi na ženách v mém rodu vadí? Jsou zde nějaké nemoci? Teď je příležitost vyslovit tyto obavy a poděkovat za jejich uvědomění. Nevěsta může také vyjádřit přaní: Děkuji mami, ale tohle chování, pocit nebo nemoc od tebe nepřijímám. Děkuji ji ti za dar života. Důležité je, abychom se loučily s tímto elementem s pocitem vděčnosti a vyrovnaní.
  4. Element ohně je přítomen v kruhu hořící svíčkou a nevěsta má příležitost spálit všechny své obavy a strachy z manželství. Ženy v kruhu navodí atmosféru tím, že sdílí své vlastní strachy a jejich překonání, ať už jsou vdané nebo ne, jejich pohled na situaci je přinosný. Návzájem se podporujeme a cítíme vděčnost za toto uvědomění, že mít strach je v pořádku a není to slabost.
  5. V kruhu je přítomná nějaká sklenička nebo pohár, ve kterém je voda. Tento pohár s vodou necháme kolovat a všechny zúčastněné ženy do něj mohou vyslovit nebo pošeptat přání nevěstě do manželství. Potom nevěsta může symbolicky z poháru upít, nebo jej pouze vrátíme na místo do kruhu. Tímto uctíme element vody.
  6. Zakončujeme elementem země.Země je v zastoupení našeho hmotného těla. Se svolením nevěstu můžeme obejmout, učesat, pohladit, nebo jí třeba manazat ruce krémem. Naším přáním je, aby se cítila krásná a opečovávaná. Musím říct, že u tohoto bodu jsem byla nejvíce dojatá. Objetí kamarádky je u mě docela na běžné, ale pohlazení tolik ne a cítila jsem, jak nevěsta pod naší pozorností roztává a zároveň začíná svítit. 
  7. Jako poslední je důležité rituál ukončit poděkováním všem živlům, které nás doprovázely a všem ženám, které vytvořily prostor pro tento rituál. V tento moment může také nevěsta spálit papírek se svým přijmením. Pokud se ještě necítí připravená své přijmení opustit, udělá to klidně později o samotě. Můžeme předat nevěstě dary, které ji pomohou na této cestě. A pak začneme slavit a hodovat z nachystaného občerstvení. 

Tento rituál může být krátký nebo ho můžeme prodloužit například tím, že strávíme více času v minulosti a očišťujeme připadné negativní zkušenosti nebo emoce. Fantazii se meze nekladou a určitě při hledání na internetu najdete další zdroje inspirace. Nedá se říct, co by při rituálu byl špatný nebo jediný správný postup. Hlavní je mít pozitivně laděný záměr a vést rituál tak, aby z něj měly ženy na konci příjemný pocit.

Zaujala vás tato myšlenka?

V případě, že máte rozlučku za sebou, jaká byla a co byste rády změnily? Myslím si, že nikdy není pozdě pozvat vaše kamarádky znovu, rozdělat na chatě oheň a zatancovat si u něj. Jinými slovy, pokud máte chuť dát přáteství s vašimi ženami hloubku, uspořádejte ženský kruh nebo se nějakého zúčastněne. Nikdy není pozdě začít.

I proto nakonec vznikly mnou pořádané Víkendy pro ženy. Proč na takový víkend jet si můžete přečíst zde.

S úctou všem ženám

Propojená

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *