Warning: Undefined variable $ub in /www/doc/www.propojena.cz/www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Warning: Undefined variable $ub in /www/doc/www.propojena.cz/www/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
Jak plánuji nový rok – Propojená
Pro ženy,  Různé

Jak plánuji nový rok

Právě vstupujeme do nového roku. Každý den máme příležitost začít něco báječného a rozhodnout se změnit některý ze svých zvyků (a třeba být více šetrní k přírodě). Nicméně nový rok k tomu vybízí ještě dvojnásob. Nejčastěji máme začátek roku spojený s předsevzetími.

Tento článek ale není tak úplně o předsevzetích.

V první řadě, když většina z nás myslí na předsevzetí, myslí na něco, co se jim v jejich životě nelíbí a chce to změnit. Na tom není nic špatného, jen záleží, jak to uchopíme. Já si nedovedu představit skočit přímo do toho a myslet na to, kolik svých nedokonalostí chci změnit. Často tyto nedokonalosti navíc nevychází ze mě, ale přejímám je ze společnosti podle toho, co by se „mělo“. Měla bych přece více cvičit, jíst zdravěji a pít více vody, atd. 

Takže jak na to, aby start do nového roku byl opravdu jedinečný?

Tohle jsou mé tipy, které dělám už několik let v různých obměnách. 

  1. Co se mi povedlo. Nejdříve si napíšu seznam věcí, které se mi povedly v minulém roce a rozhodně na sobě nešetřím. Své úspěchy píšu přímo do svého deníku. Na tento seznam věcí se občas jdu podívat, zvláště ve chvílích, kdy se cítím na prd a mám pocit, že se mi nic nedaří. Je fajn si připomínat, co jsme zvládli a překonali.Do seznamu v roce 2018 jsem napsala například: pomáhala jsem ve školce, uplatnila jsem své vědomosti z Montessori pedagogiky pro děti ve věku 3-6 let, naučila jsem se lépe hláskovat v angličtině, začala jsem psát blog, napsala jsem e-book…Čím více věcí si napíšeme, tím lépe. Tímto seznamem posilujeme naše sebevědomí a také se si uvědomujeme a soustředíme na se to, že opravdu umíme věci dokončit. 
  2. Seznam lekcí, které jsem se naučila. Na tento seznam patří různé dovednosti a životní lekce, kterými jsem za uplynulý rok prošla. Je to opravdu zajímavý proces uvědomit si, že za celý ten rok se nám staly různé situace a vždy ty situace měly nějaký význam. Často jsou tady pro to, abychom se něco naučili a posunuli se dál. V seznamu můžeme mít i různé absolvované kurzy.V mém seznamu za rok 2018 je například: dostala jsem zajímavé lekce o přátelství, šla jsem na kurz Mindfulness, naučila jsem se, že zázemí je pro mě důležité, potřebuji kořeny k tomu, abych se mohla rozvíjet, přesto jsem překonala svoji komfortní zónu a naučila jsem se být šťastná v obytňáku (zajímá vás přestavba?)
  3. Seznam šťastných okamžiků. Tohle je skvělý tip, jak ve svém životě podporovat vděčnost. S každým novým momentem na mém seznamu cítím větší a větší vděčnost. Vděčnost za to, že jsem takové okamžiky prožila a za to, že mám kolem sebe lidi, kteří je prožívají se mnou.V roce 2018 mi udělalo radost: hlídání pejsků a štěňátek, masáže, lyžování na horách, oslava mých narozenin jako překvapení, cestování po národních parcích, jídlo v japonské restauraci, čtení knih, návštěva Disney muzea,…

A teď se dostáváme k jádru pudla.

Po naladění se na tyto tři body a jejich sepsání mám prostě skvělou náladu. Cítím vděčnost. Vidím, kolik se toho za celý rok událo a to černé na bílém, nebo modré na bílém v případě mé barvy inkoustu. Taky vidím, že jsem něco dokázala a plánování na nový rok mi proto jde lépe od ruky.

  1. Seznam mých cílů pro nový rokTak tady to je, píšu seznam pro nový rok a baví mě to. Vím, že všechno je možné. Čím okřídlenější nápady si pozvu do svého života, tím větší šance, že se jim přiblížím. Cítím, že život je nádherná hra. Píšu si na seznam i zdánlivé prkotiny (například upeču veganské markonky) a pak se k seznamu několikrát za rok vracím.Seznam není efektivní, pokud ho založíme a už do něj za celý rok nenahlédneme. Vyplatí se nám s ním pracovat a říct si, kterému tématu se chci třeba v měsíci březnu věnovat.Tyto seznamy pro mě nejsou závazky, nelynčuji se za to, když se mi věci na seznamu nepodaří naplnit. Protože většinou minimálně jeden z cílů, které jsem si stanovila dodržím a i to je přece úspěch nebo ne?Na mém seznamu pro rok 2018 například bylo: cvičím jógu pravidelně, přečtu knihu od Marie Kondo, uběhnu 5 km, vyhraji něco, co mi udělá radost, postavíme obytňák z dodávky, vytvořím webové stránky, najdu činnost, kterou podpořím svou kreativní stránku,… A jak jde čas, seznam také upravuji podle svých potřeb.
  2. Seznam věcí, které mi dělají radost. Ačkoliv se to může zdát zvláštní, tenhle seznam používám nejdelší dobu. Docela chápu, že většina lidí ví, co jim dělá radost. Já jsem to tak „nějak“ taky věděla, ale v momentě, kdy jsem to dala na papír, začaly se dít opravdu divy.Hodně to souvisí s mým sebepoznáním a sebehodnotou. Spoustu věcí ve svém životě jsem dělala na autopilota a úplně nevědomě mi plynul čas mezi prsty. A co si budeme povídat, často jsem měla nepopsatelně intenzivní stavy tísně, plačtivosti, malosti, budižkničemosti, lenosti. A pak jsem napsala seznam a začala jsem prostě dělat více a více věcí právě z toho seznamu.Kdykoliv jsem cítila, že přichází ta plíživá depka a chuť na čokoládu, sáhla jsem po něm, po mém záchranném seznamu. A tadá, mohla jsem si vybrat, čím si zlepším náladu. A i proto jsem šťastnější.

Všechny svoje seznamy zásadně píšu ručně do svého deníku a případně do rozšířené části diáře. Co prochází z mé mysli skrz mou ruku na papír má velkou sílu. A možná sami časem pocítíte, že to má i větší efekt, takový ručně psaný roční plán. Já osobně práci s deníkem doporučuji a za ty roky co s ním pracuji se stal neoddělitelnou součástí mého osobního růstu.   

Tak vzhůru do nového roku! Ať je takový, jaký ho chceme mít a ať nás baví. 

Propojená

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *